naar het vorige artikel naar het volgende artikel
Het volgende artikel verscheen in de Baby Special van de Gazet van Antwerpen (2007).
 
ALS DE NATUUR OM HULP VRAAGT
 
 
Eerste vruchtbaarheidsconsulente van het land begeleidt koppels in kinderwens
 
Geel - Vicky en Joris hebben beslist om samen een kindje te krijgen en zijn vastberaden om hun ongeboren baby de best mogelijke start te geven. Myriam en Guy proberen al acht maanden en nog steeds geen resultaat. Annemarie is 37 en wil weten welke risico's een zwangerschap op die leeftijd inhoudt. Allemaal kloppen ze aan bij Ann Jamers, de eerste vruchtbaarheidsconsulentie van België.

Meestal verloopt alles goed, maar toch is het belangrijk om een zwangerschap, goed voor te bereiden. Ann Jamers (28) is vroedvrouw in Geel en studeerde onlangs of in de specialisatie `preconceptionele zorg' oftewel `begeleiding omtrent de bevruchting' aan de Katholieke Hogeschool Kempen (KHK). Ze werd daarmee vruchtbaarheidsconsulente, een job die tot voor kort niet bestond in ons land.

"Het is net zoals thuis- en onderwaterbevallen, een fenomeen dat komt overgewaaid uit het butenland. In Nederland, bijvoorbeeld, is het de normaalste zaak dat iemand met vragen over vruchtbaarheid of zwangerschap aanklopt bij een consulent voor ze zich richt tot een gynaecoloog. Hier is het omgekeerd", zegt Ann Jamers.

In België krijgt ongeveer een op de zes koppels te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Soros is een medische behandeling nodig, maar somrs ligt de oplossing voor de hand. "Het grote deel van de mensen die ik over de vloer krijg, stelt zich vragen bij het uitblijven van de zwangerschap. Ze weten niet of ze zich zorgen moeten maken, maar voelen niet de drang om zich medisch binnenstebuiten te laten draaien. Ik overloop dan met hen hun levensstijl, geef voedingadvies, breng de cyclus, in kaart en eventueel stellen we samen een bevruchtingsplan op. Met dat inzicht raken ze dan vaak - door alleen hun levensstijl aan te passen - gemakkelijk natuurlijk zwanger."

Een gezonde levensstijl is volgens Ann Jamers van het allergrootste belang. Ook voor de zwangerschap. Het is alom bekend dat roken en alcohol de vruchtbaarheid verminderen, maar ook koffie (cafeine) en Cola Light (aspartaan) schrap je best even van het menu. Vrouwen lijken zich daar over het algemeen wel van bewust, maar hoe zit dat bij mannen? "Mannen staan nauwelijks stil bij hun aandeel in de bevruchting. Ze denken dat het alleen de vrouw is die gezond moet gaan leven omdat zij zwanger moet geraken. Fout! Uit onderzoek blijkt dat een derde van de vruchtbaarheidsproblemen te zoeken is bij de vrouw, een derde bij de man en een derde bij beiden. Voor mannen gelden dus dezelfde regels."

Nog een aandachtspunt is inzicht in de eigen vruchtbaarheid. Na dikwijls vele jaren te hebben geprobeerd om vooral niet zwanger te geraken, zijn we immers verwonderd als het niet onmiddellijk prijs is. "Vele vrouwen hebben geen flauw benul van hun menstruatiecyclus. Ze nemen zo veel jaren de pil dat ze niet meer weten wat er zich in hun lichaam afspeelt bij een natuurlijke eisprong. Ze hebben wat pijn in de onderbuik, maar schenken er geen aandacht aan. Zo keek iemand me met grote ogen aan toen ik zei dat een doorsnee vrouw maar gemiddeld zes dagen per maand vruchtbaar is. "Zo weinig?" Ze dacht dat ze de hele maand zwanger kon raken."

Tenslotte is er nog het emotionele aspect. "Gynaecologen hebben doorgaans weinig tijd om aandacht te schenken aan het gevoelsleven van hun patiënten. Hiervoor is er tijdens een vruchtbaarheidsconsultatie wel tijd", zegt Ann Jamers. "Soms komt tijdens een gesprek naar boven dat een van de partners twijfelt. Die persoon weet bijvoorbeeld niet of hij wel klaar is voor kinderen, maar gaat akkoord orn, deandere een plezier te doen. Als zoiets duidelijk wordt en de partners alles goed doorpraten, blijkt het later ineens wel te lukken."

Ann Jamers hoopt dat er snel meer ruchtbaarheid komt rond het bestaan van vruchtbaarheidsconsulenten. "Momenteel blijven te veel koppels met hun vragen en onzekerheden in de kou staan, terwijl veel van hen nood hebben aan een goed gesprek. Ik wil in de toekomst voor deze mensen iets betekenen. Want dat is een van de bijzonderheden aan mijn specialisatie: mijn taak als vroedvrouw begint nu al vroeger dan het ontstaan van het leven zelf."

Evi HERMANS

Ann Jamers 0476 70 69 69

 
Geen frames zichtbaar? Klik dan hier voor de volledige website.