naar het vorige artikel naar het volgende artikele spots'
 
THUIS BEVALLEN OP VOLT
 
Op woensdag 7 mei 2008 was er een discussie over thuisbevallen op Eén tijdens het programma Volt. Dit is een actualiteitsprogramma met debatten over allerlei onderwerpen. Eén van de deelnemers was Lieve Huybrechts, zelfstandige vroedvrouw te Geel. In dit artikel meer over thuis bevallen in Vlaanderen en antwoorden op een aantal veel voorkomende vragen.

(Het programma werd diezelfde dag opgenomen van 18-20 uur in het VRT Omroepcentrum)

Hoe verloopt een thuisbevalling?


Tijdens de zwangerschap worden de ouders begeleid door een vroedvrouw en gaan ze net als bij andere zwangerschappen ook naar een gynaecoloog voor echo's en onderzoek. De bevalling verloopt zonder kunstmatige ingrepen: de moeder vangt haar weeën op zoals ze wilt en bevalt op haar eigen tempo. Binnen het mogelijke kan ze kiezen voor een onderwaterbevalling of om te bevallen op een baarkruk of in bed of een andere locatie thuis waar ze zich kan ontspannen.


 

Ze neemt zelf (met begeleiding door de vroedvrouw) de houding aan waar ze zich goed bij voelt. Er wordt niets geforceerd en alles verloopt natuurlijk. De moeder kan ook kiezen voor achtergrondmuziek of sfeerverlichting.Na de geboorte krijgt de moeder voldoende tijd om kennis te maken met haar kind. De navelstreng wordt niet onmiddellijk doorgeknipt: pas als het uitgeklopt is, wordt het doorgeknipt. Zo krijgt het kind alles mee waar het recht op heeft en verloopt de scheiding tussen moeder en kind niet te bruusk.

Pas als moeder en kind rustig geïnstalleerd zijn (en als de baby gedronken heeft bij de moeder), vertrekt de vroedvrouw. Zo krijg het gezin de tijd om kennis te maken met elkaar.

De komende dagen komt de vroedvrouw baby en moeder verzorgen en helpen bij vragen en problemen.

Waar vind je begeleiding?

In Vlaanderen zijn een aantal Geboortehuizen waar je begeleiding kan vragen. Er zijn ook een aantal waar je kan bevallen. Een overzicht vind je op de website van Geboortehuizen hieronder.

Waarom thuisbevallen?

Een groot voordeel aan thuisbevallen is dat alles op een natuurlijke wijze verloopt: er wordt niet ingeleid, niet geknipt en niets geforceerd. Omdat de moeder naar haar lichaam en gevoel luistert, weet ze goed wanneer ze moet persen en hoe hard. Zo voorkomt ze inscheuren.

Omdat alles in een vertrouwde omgeving zonder vreemden gebeurt, is de moeder veel ontspannener en maakt ze de bevalling bewuster mee. Zij heeft bijvoorbeeld ook controle over wie de kamer in en uit loopt (in een ziekenhuis heb je hier totaal geen controle over).

De moeder kiest zelf hoe ze wilt bevallen. Op de rug bevallen met de benen omhoog heeft gevolgen voor de moeder omdat ze tegen de zwaartekracht in moet persen. Zo kan haar staartbeen beschadigd raken of kan ze diep inscheuren omdat ze te hard moet persen. Elke bevallingshouding is ook niet geschikt voor elke bevalling. De moeder voelt instinctief aan of ze op haar handen en knieën moet zitten of liggen of hurken.

Er heerst een rustige en ontspannen sfeer. Als gezin krijg je voldoende tijd om kennis te maken met elkaar in een vertrouwde omgeving.

Je kan zelf beslissen of je bezoek wilt ontvangen of niet (er is geen bezoekuur).

Je beslist wat je doet: je kan lang in bed liggen met je baby of in de zetel liggen of in de tuin zitten of gaan wandelen of ... . In een ziekenhuis moet je vaak op je kamer blijven.

In combinatie met kraamzorg kan je echt tot rust komen.

Zijn er risico's?

Net zoals bij elke bevalling zijn er risico's. Thuisbevallingen zijn enkel mogelijk voor normale zwangerschappen (een kleine minderheid mag omwille van gezondheidsrisisco's niet thuisbevallen). Of er gezondheidsrisico's zijn, zal je tijdens je zwangerschap meegedeeld worden. Samen met de vroedvrouwen kan je dan op zoek naar alternatieven (poliklinisch of ziekenhuisverblijf?).

Als alles natuurlijk verloopt, gaat er zelden iets mis. Als er iets mis gaat, ben je zeker op tijd in het ziekenhuis. In ernstige gevallen wordt het ziekenhuis tijdig op de hoogte gebracht van je komst zodat ze alles kunnen voorbereiden. Als er tijdens een ziekenhuisbevalling iets misgaat, moeten de voorbereidingen ook getroffen worden (operatiekamer klaarmaken, deskundigen contacteren, enz...). Voor een thuisbevalling is dit niet anders.

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Elke gezonde zwangere vrouw zou zelf mogen beslissen hoe en waar ze bevalt. Een thuisbevalling is de meest natuurlijke bevalling en geeft een vrouw controle over wat er met haar lichaam gebeurt. Toch kan dit voor sommige vrouwen beangstigend zijn. In een ziekenhuis nemen ze alle verantwoordelijkheid van je weg en beslissen ze voor jou wat goed voor je is. Voor sommige vrouwen geeft dit zekerheid. Het is belangrijk dat de moeder zich goed voelt bij haar beslissing.

Tot slot

Ziekenhuizen doen steeds meer inspanningen om van het imago van "klinische bevallingen" af te geraken. Zo zijn er bijvoorbeeld ziekenhuizen met een bevallingsbad.
Bij Geboortehuizen kan je ook terecht voor begeleiding bij borstvoeding en diensten die met zwangerschap en geboorte te maken hebben.

Bron: http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/mens-en-samenleving/18747-thuis-bevallen-op-volt.html

 
Geen frames zichtbaar? Klik dan hier voor de volledige website.