Coronavirus terwijl je zwanger bent of gaat bevallen: hier is wat je moet weten.

Een baby krijgen is al stressvol genoeg zonder een pandemie van het coronavirus (COVID-19) en alle bijbehorende verkeerde informatie.

Als je zwanger bent en / of binnenkort gaat bevallen, kun je het beste informatie krijgen van betrouwbare bronnen zoals de Wereldgezondheidsorganisatie en gezondheid.be

Dit zijn de belangrijkste berichten .

Het is een nieuw virus

Omdat COVID-19 een nieuw virus is, leren we er elke dag meer over. Aangezien de meeste zwangere vrouwen jong en over het algemeen gezond zijn, is de kans kleiner dat ze ernstig worden getroffen (wat goed nieuws is). Maar omdat er ook een baby is om te overwegen, kan het plaatje complexer zijn.

Een baby die onlangs is geboren bij een moeder in het VK met COVID-19, is onlangs kort na de geboorte positief getest, maar we weten niet zeker of deze in de baarmoeder is geïnfecteerd (onwaarschijnlijk) of na de geboorte (waarschijnlijker).

Voor zover we weten gaat het goed met de baby en wordt de moeder behandeld. Andere rapporten over baby’s met COVID-19 hebben ook aangetoond dat ze milde symptomen en een goed herstel hadden.


Lees meer: Coronavirus with a baby: what you need to know to prepare and respond


Van de ervaring in China tot advies van de WHO

Tot op heden is veel van onze informatie over COVID-19 afkomstig uit China. Dit is waar een van de eerste onderzoeken vandaan kwam, waarbij slechts negen zwangere vrouwen met COVID-19 betrokken waren.

Al deze vrouwen hadden een keizersnede, geen enkele was ernstig ziek en alle moeders en baby’s herstelden. Uit de studie bleek dat geen van de baby’s COVID-19 leek te krijgen en dat er geen bewijs was van het virus in de baby, moedermelk of het vruchtwater. Het is niet duidelijk waarom deze baby’s zijn geboren met een keizersnede. China heeft een zeer hoog aantal keizersnedes, wat niet optimaal is, en dit kan van invloed zijn geweest op hoe zij reageerden.

De nieuwe richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie luiden:

Er is geen bewijs dat zwangere vrouwen verschillende tekenen of symptomen vertonen of een hoger risico lopen op ernstige ziekten. Tot dusver is er geen bewijs voor overdracht van moeder op kind wanneer de infectie zich manifesteert in het derde trimester … De WGO beveelt aan dat een keizersnede idealiter alleen wordt ondernomen als dit medisch verantwoord is

Waarom zwangere vrouwen niet gevoeliger zijn voor COVID-19

Zwangere vrouwen zijn over het algemeen gevoeliger voor virussen die ademhalingsproblemen veroorzaken (zoals griep). Hun immuniteit is verlaagd, hun longen zijn meer samengedrukt en ze hebben meer zuurstof nodig.

Dit lijkt echter niet het geval te zijn met COVID-19. In een analyse van 147 vrouwen met COVID-19 had slechts 8% een ernstige ziekte en 1% verkeerde in kritieke toestand. Dat is lager dan de algemene bevolking.

De verlaagde immuunrespons van zwangerschap, die nodig is om te voorkomen dat het lichaam van een vrouw op haar baby reageert als een bedreiging voor de gezondheid, biedt mogelijk extra bescherming met COVID-19. COVID-19 lijkt ernstiger te zijn bij mensen met een immuunsysteem dat hard werkt om met andere gezondheidsproblemen om te gaan.

Met COVID-19 worden meer mannen dan vrouwen getroffen en vrouwen worden minder snel ernstig ziek en sterven. Tot op heden is het sterftecijfer 1,7% voor vrouwen en 2,8% voor mannen.

Dit kan echter veranderen naarmate de pandemie zich uitbreidt. Vrouwen vormen het merendeel van de gezondheidswerkers en verzorgers zullen in contact komen met meer zieke mensen.

Hoe kunnen zwangere vrouwen zichzelf en anderen beschermen?

  • Zwangere vrouwen moeten dezelfde dingen doen als het grote publiek om zichzelf te beschermen, waaronder:
  • de mond bedekken bij hoesten (door hoesten in de kromming van je elleboog)
  • vermijd mensen die ziek zijn
  • mensen die ziek zijn vragen om niet te bezoeken
  • handen wassen vaak met water en zeep of een op alcohol gebaseerd ontsmettingsmiddel en
  • het vermijden van grote bijeenkomsten.
  • Het zou verstandig zijn om op dit moment niet naar het buitenland te reizen; het kan zijn dat u zich bij terugkomst moet isoleren.

Vrouwen die denken dat ze COVID-19 hebben opgelopen, kunnen nu hun hun vroedvrouw of huisarts raadplegen met een videogesprek in plaats van persoonlijk te moeten gaan.

Als u is gevraagd om zichzelf te isoleren vanwege contact met iemand met COVID-19, of als u de ziekte heeft, neem dan telefonisch contact op met uw vroedvrouw.

Hoe zit het met naar het ziekenhuis gaan voor prenatale bezoeken en geboorte?

Ga door met afspraken, maar maak je geen zorgen als je een paar mist, en vroegtijdig ontslag kan een goed idee zijn als je je goed voelt.

Als u in een geboortecentrum of ziekenhuis wordt geboekt, zijn er veel voorzorgsmaatregelen getroffen om het risico op infectie te minimaliseren. De bevalling verloopt in de meeste gevallen zoals gepland en vroeg naar huis gaan zou ideaal zijn en kan worden aangemoedigd als u en uw baby gezond zijn.

Houd er rekening mee dat sommige ziekenhuizen bezoekers beperken en ook geen eigen vroedvrouw of doula toelaten,  om te proberen het risico voor de gemeenschap te verminderen.

Kan de baby besmet raken met COVID-19 in de baarmoeder?

De placenta is een zeer efficiënt filtersysteem en doet geweldig werk om baby’s tegen schade te beschermen. 

Er zijn geen aanwijzingen voor toegenomen complicaties, maar als een vrouw erg onwel was (bijvoorbeeld met hoge temperatuur of longontsteking), kan de baby te vroeg worden geboren.

Dit kan te wijten zijn aan opzettelijk ingrijpen door gezondheidswerkers als de vrouw erg ziek is.

Over het algemeen mag een COVID-19-diagnose echter niet leiden tot een beslissing voor een vroege geboorte, tenzij wordt aangenomen dat het beëindigen van de zwangerschap gunstig is voor de moeder vanwege haar algehele toestand.

Er is onvoldoende bewijs dat COVID-19 een miskraam verhoogt en het is te vroeg om andere effecten op de lange termijn op de baby te kennen.

Wat moet ik doen na de bevalling?

De voordelen van borstvoeding zijn zo groot dat de WHO aanbeveelt dat dit binnen een uur na de geboorte moet beginnen. Huid-op-huidcontact moet onmiddellijk na de geboorte worden ondersteund als de baby gezond is.

Als de moeder te ziek is, moet ze worden geholpen om haar melk af te kolven. Borstvoeding is bijzonder effectief tegen infectieziekten omdat het antistoffen en andere belangrijke immuunfactoren overdraagt ​​aan de baby. Als de vrouw of de baby een infectie heeft, verandert de samenstelling van moedermelk zelfs om belangrijke componenten te verhogen die de baby helpen om een ​​infectie te bestrijden. Dus als u overweegt om borstvoeding te geven, ga dan zeker door totdat deze pandemie eindigt.

De WGO beveelt vrouwen met COVID-19 aan om hun handen te wassen voor en na contact met de baby, een medisch masker te gebruiken wanneer ze in de buurt van de baby zijn als ze symptomen hebben (zoals hoesten), en routinematig oppervlakken reinigen die ze mogelijk hebben aangeraakt.

Wat kan je nog meer doen?

Probeer vooral kalm te blijven en praat met uw vroedvrouw of arts als u zich grote zorgen maakt.

Reacties zijn gesloten.