Thuisgeboorte

Geboorte is een normaal, natuurlijk en gezond proces.
Vrouwen en baby’s hebben de inherente wijsheid die nodig is bij de geboorte.
Baby’s zijn bewuste, gevoelige menselijke wezens als ze geboren worden en moeten ook zo behandeld worden.
Borstvoeding is de normale voeding voor pasgeborenen en kinderen.
Thuis is een veilige plaats om geboren te worden.
De zorg door een vroedvrouw die het normale geboorteproces steunt en beschermt is het meest geschikt voor het merendeel van de vrouwen gedurende zwangerschap en geboorte.

De vroedvrouwen van het Geboorte-informatiecentrum werken volgens de principes van International MotherBaby Childbirth Initiative.

We werken met een klein team vroedvrouwen namelijk Lieve, Jo, Katrien en Ann. Dit heeft als voordeel dat je snel iedereen leert kennen en zo ontstaat er een vertrouwensband. We kunnen jullie continuïteit van zorg geven, d.w.z. dat je niet te veel verschillende mensen rondom je ziet voor/tijdens en na de geboorte. Via teamvergaderingen en intensief mailcontact blijft elke vroedvrouw ook op de hoogte van jouw unieke situatie. Het wil ook zeggen dat één vroedvrouw jullie tijdens de geboorte continu begeleidt. Je krijgt geen wisseling van shift en van gezicht. Bij de geboorte zelf is er een tweede vroedvrouw en indie je dat ok vindt een student aanwezig. Na de geboorte blijft een vroedvrouw nog zeker drie uur bij jullie. Ditzelfde team begeleidt jullie ook bij de nazorg. Doordat we met wachtdiensten werken zijn we als team steeds bereikbaar 24u/24u en 7 dagen op 7.

We hebben in de loop der jaren een expertise opgebouwd op het gebied van normale, natuurlijke bevallingen. Je hebt tijdens de arbeid en geboorte volledige bewegingsvrijheid en je kan je lichaam volgen tijdens de bevalling. Nog steeds volgen we heel regelmatig bijscholingen en cursussen zodat we jullie nog meer kunnen aanbieden. We zitten ook heel laag met onze medische interventie-cijfers. In voorgaande jaren hebben we slechts 7% van de moeders die wilden thuisbevallen moeten doorverwijzen voor een ziekenhuisbevalling. In alle jaren hebben we ook weinig moeders moeten laten inleiden (inductie) in het ziekenhuis omdat ze over tijd waren. Hiervoor gebruiken we al onze kennis en vroedvrouwen-trucjes.

Je krijgt een goede voorbereiding op de geboorte. Je krijgt begeleiding tijdens de individuele prenatale consultaties en je kan diverse cursussen volgen: prenatale cursus, haptonomie, borstvoedingscursus, info avonden. Zo weten wij wat jullie willen tijdens de geboorte en wat jullie verwachtingen zijn. Indien gewenst kan je samen met ons een geboorteplan opstellen.

Je kan thuis ook de eigen regie van de geboorte in handen nemen. Jij mag kiezen in welke ruimte en hoe je wil bevallen. We hebben een ruime ervaring met bevallingen op de baarkruk, in bed, in bad, op de zij, onder water, op handen en knieën, rechtstaand….

Je kan op je eigen tempo bevallen dag of nacht. Je kan zelf kiezen of je je kinderen in de buurt laat. Op deze manier heb je zelf het comfort en de intimiteit van jullie eigen huis. Wij zorgen voor de veiligheid en de kennis en ervaring. Daardoor kunnen je hormonen hun natuurlijke werk doen en heb je de meeste kans op een normale, vaginale bevalling waar geen medische interventies aan te pas moeten komen. Moest dit toch nodig zijn hebben wij alle materiaal in draagbare vorm, binnen handbereik.

Jullie kunnen als koppel bevallen. Voor ons is de aanwezigheid van je partner even belangrijk. Wij kunnen je tips geven hoe je als partner je vrouw kan begeleiden, ondersteunen. Ook na de geboorte mogen jullie samen blijven genieten van je pasgeboren baby. Jullie moeten niet van elkaar gescheiden worden, je partner komt na de geboorte niet eenzaam thuis in een leeg huis. Ook je kinderen kunnen snel de pasgeboren baby komen bewonderen, zo wordt er minder kans gegeven aan jaloezie, want hun mama is nooit weg geweest. Je baby kan op een rustige manier wennen aan zijn nieuwe wereld.

Je kan je baby het o zo belangrijke huid-op-huidcontact geven en onmiddellijk starten met de borstvoeding. Trouwens ook op het gebied van (moeilijke) borstvoedingsbegeleidingen hebben we in de loop der jaren heel wat ervaring opgebouwd.

Reacties zijn gesloten.