Ervaringen haptonomie

Haptowat?

Een aantal mensen in onze omgeving keken vreemd op toen we hen vertelden dat we zwangerschapshaptonomie volgden. Nu ja, zelf wisten we er in aanvang ook niet veel van. Een bevriend koppel heeft er ons warm voor gemaakt. Ze vonden het een heel fijne ervaring. Je leert jezelf en je partner beter kennen. Meer dan je vooraf kon vermoeden kun je contact maken met het kindje in de buik. Daarbovenop leer je ook hoe je samen makkelijker in het bevallingsgebeuren kan stappen. Het gaat dan onder andere over omgaan met allerlei kwaaltjes en pijn rond de bevalling.

Historisch gezien hebben vaders nog maar heel recent een rol gekregen in het bevallingsgebeuren. Hoe meer belang we hechten aan partnerrelaties, hoe meer de vader bij de bevalling op de voorgrond komt. Als man is het echter niet zo simpel een plek in te nemen in een intens vrouwelijk gebeuren. Vaak hebben mannen het gevoel dat ze er voor spek en bonen bij staan. Weten zij niet hoe ze deel kunnen nemen aan het grote gebeuren? Voor mij en ons was haptonomie daar een
hulp bij.

Tijdens de eerste sessie bij Jo Deben moest ik eerst zelf op de tafel gaan liggen. Hoe kan je beter verschillende soorten aanraking uitleggen dan door ze gewoon zelf lijfelijk te ervaren? Ik werd al gauw gewaar hoe het is om onverschillig aangeraakt te worden of met de volle aandacht. Bij de ene aanraking gaat je lijf zich opspannen en bij de andere ontspannen. Sessie na sessie leerden we elkaar beter aanvoelen. Ik kon met de gepaste aanraking de buik van Marleen helpen ontspannen en zorgen dat ze meer comfort had. Ik vond het heel prettig dat ik onze baby, die ondertussen Bram heet, echt heb leren voelen. Toen hij zich de eerste keer in mijn hand schikte was ik tot tranen bewogen.

Soms waren de oefeningen best confronterend. Ook al hebben we een fijne relatie met elkaar, het vraagt toch wel wat om anderhalf uur lang heel bewust met elkaar op zo’n manier bezig te zijn. Angsten, verdriet, ongeduld, onhandigheid zijn niet altijd de makkelijkste dingen om mee om te gaan. Als het even kan gaan we dat liever uit de weg. Toch hebben we het als heel nuttig ervaren de confrontatie aan te gaan. Voor ons was het, naast de cursus in het GIC, een belangrijk stuk van onze voorbereiding op de bevalling. De oefeningen op zich zijn minder belangrijk dan de houding die je ontwikkelt. Je openstellen voor het contact met elkaar, voelen, luisteren en kijken naar wat er is. Op het moment van de waarheid, de bevalling, is voor ons gebleken dat die houding echt werkt.

Marleen kon steeds beter bij de pijn blijven met haar aandacht, wat het geboorteproces aanzienlijk bevorderde. Ik had geleerd op subtiele signalen te letten en het lukte me gedurende de arbeid reeds beter aan te voelen wanneer ik op welke manier aanwezig moest zijn. Ik zou er nog veel over kunnen vertellen en tegelijk heb ik het gevoel dat ik het niet kan vertellen. Voor ons was de bevalling een prachtige ervaring. Daar heeft de haptonomie, naast een aantal andere zaken, zeker daar rol in gespeeld. We zijn alleszins Jo erg dankbaar voor zijn waardevol aanbod.

Jürgen Peeters

Op haptonomie bij Jo…

Voor ik zwanger was van Merel (van maart tot december 2004) was het begrip haptonomie mij volledig vreemd. Als ik een aantal goede vrienden echter mocht geloven, zou deze vorm van zwangerschapsbegeleiding een superaangename ervaring zijn. Ze beschreven hun ervaringen als: “héérlijk ontspannend, ongelofelijk wat die Jo met zijn handen kan, zààlig die voelende band tussen vader-moeder én kind”,… en nog veel meer goeds.

Toch kon ik me niet goed voorstellen wat die haptonomie nu eigenlijk echt betekende. Wat wordt er dan concreet gedaan opdat er een luisterende, voelende en tastende band ontstaat tussen de ouders en hun toekomstig kind? Hoe wordt die vader precies over de zijlijn gehaald? En op welke manier leert de vader ondersteunend te zijn tijdens de wangerschap en bevalling? Deze vragen werden met veel enthousiasme en overtuiging beantwoord door “ervaringsdeskundigen”, maar toch, voor mij bleef het vrij vaag. Dit was duidelijk iets wat je moet meemaken om erover te kunnen meepraten. Ik was overtuigd en ook Marc had er zin in. Wij dus vol verwachtingen naar Jo…

Van in het begin hadden we bij Jo een heel goed gevoel. Het was wel een beetje raar dat na het eerste kennismakingsgesprek niet ik maar Marc op de tafel mocht gaan liggen. Jo liet hem voelen hoe je lichaam zich opent en afsluit, naar gelang wie en op welke manier je wordt aangeraakt. Deze bewustwording was zowel voor Marc als voor mezelf heel leerrijk. Want onbewust weten we dit wel, waar we staan er soms te weinig bij stil. Er volgden nog 4 prenatale sessies. Dit waren heerlijke momenten waar ik en ook Marc enorm van genoten. Jo luisterde naar ons, leerde Marc hoe hij met zijn handen contact kon krijgen met ons ongeboren kindje en hoe hij dit kindje naar zijn hand toe kon laten bewegen. We konden als het ware al “spelen” met ons kindje in mijn buik! Het zaligste van al vond ik dat Jo aan Marc leerde hoe hij mij met zijn handen kon laten ontspannen. Hoe hij mijn bekken heerlijk kon onderuit trekken en met zijn handen mijn lichaam langer kon maken waardoor ik mij toch eventjes wat lichter voelde. Wat heb ik toch genoten tijdens de sessies zelf, maar ook thuis als Marc me verwende met deze kneepjes uit de haptonomie.

Verder stond Jo ook stil bij de verschillende houdingen tijdens de bevalling en op welke manier Marc mij en de baby met zijn handen kon ondersteunen tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling heeft Marc best wel wat zaken hiervan toegepast en dat heeft me veel deugd gedaan. Na de geboorte van Tijmen mochten we nog een keer bij Jo op bezoek voor een haptonomische sessie samen met Tijmen. Hij luisterde naar het geboorteverhaal en gaf tips omtrent het dragen van Tijmen en manieren om met hem contact te hebben.

Ook mocht ik me terug neervleien op de tafel en werd Marc gevraagd om een aantal oefeningen vanuit de prenatale haptonomie opnieuw te doen. Zonder buik was dit wel een beetje raar. Zowel ikzelf als Marc en volgens mij ook Tijmen hebben heel veel deugd gehad aan deze haptonomische begeleiding. Het was een heerlijke ervaring maar ook zeer leerrijk. Een aanrader dus!

An G

Reacties zijn gesloten.