Waarvoor kan je na de geboorte op ons een beroep doen?
Door het ziekenfonds is voorzien dat een vroedvrouw de eerste vijf dagen na de geboorte elke dag kan langskomen. Daarna heb je nog recht op tien bezoeken van of aan de vroedvrouw. Er staat hier een tijdslimiet op van een jaar, d.w.z. dat je, wanneer je na het afsluiten van de onmiddellijke zorg nog vragen hebt, een hele tijd na de geboorte, nog steeds beroep kan doen op de vroedvrouwen. Dit bijvoorbeeld wanneer je terug gaat werken, start met vaste voeding te geven aan je kindje, wanneer je nog info wil over anticonceptie/familieplanning, wanneer er problemen zijn met het kindje: veel huilen, slecht slapen….
We kunnen je dus begeleiden bij
• een ambulante bevalling: je komt naar huis een uur of drie na de geboorte;
• na een poliklinische geboorte: je blijft een of twee nachten in het ziekenhuis na de geboorte;
• na een lang ziekenhuisverblijf : 4-5 dagen na de geboorte;
• na een keizersnede;
• borstvoedingsbegeleiding;
• tweelingen of meerlingen;
• premature geboorte;
• kindje met een afwijking, zoals bv. syndroom van Down, open gehemelte of gespleten lip…
Wanneer je in het ziekenhuis bevallen bent is veilig om vanaf een drietal uur na de geboorte naar huis te komen. Je kan dan direct beroep doen op onze vroedvrouwen en je krijgt thuis verdere begeleiding. De meeste ziekenhuizen hebben liever dat je een nacht daar blijft. Er wordt ook wel gevraagd dat de kinderarts eerst de kans krijgt om het kindje na te kijken. Je mag zelf beslissen hoe lang je in het ziekenhuis blijft. Ook wanneer je het volledige verblijf (4-5 dagen) daar bent, kan je daarna nog beroep doen op een vroedvrouw om je thuis te begeleiden.
Wanneer verwittig je de vroedvrouw die je thuis komt begeleiden?
Het is fijn als je ons snel laat weten wanneer je bevallen bent en wanneer je van plan bent om naar huis te komen. We kunnen er dan in onze agenda rekening mee houden. Wanneer je dan effectief thuis bent, neem je opnieuw contact op en dan kan je afspreken wanneer je graag hebt dat de vroedvrouw langskomt.
Wanneer je thuis bevallen bent komen we elke dag langs de eerste 5 dagen en daarna rond dag 8 en rond dag 14. Daarna kan je nog steeds op ons beroep doen, door simpel even te bellen.
Wat gebeurt er tijdens een postnataal bezoek?
Tijdens een postnataal bezoek overlopen we samen met jouw wat er de voorbije dag allemaal gebeurd is, hoe het leven samen met je kindje loopt, wat je allemaal opgemerkt hebt. We kijken naar de gezondheid van de moeder, geven raad bij lastige kwaaltjes, verzachten de pijn van een knip, doen draadjes uit, doen een bloedname bij het kindje om stofwisselingsstoornisssen op te sporen… We kijken samen met jullie naar de tekenen van goed voelen bij het kindje, zodat je ook achteraf een duidelijk onderscheid kan maken tussen gezond of niet. We hebben een weegschaal bij om eventueel je kindje te wegen. We kijken even mee naar een voeding van het kindje en geven praktische tips om moeilijkheden te voorkomen en een voeding aangenaam te maken. We bespreken wat je de volgende vierentwintig uren kan verwachten, zodat je voor niet te veel verrassingen komt te staan.
De laatste bezoeken bespreken we hoe het verder kan gaan met de voeding van je kindje en kan anticonceptie besproken worden.
Al even bevallen
Na de eerste veertien dagen kan je nog steeds beroep op ons doen. Meestal ben je dan wel in de gelegenheid om op consultatie te komen in het Geboorte-Informatiecentrum. Je kan dan nog met allerlei vragen en nuttige tips bij ons terecht.
• Hoe gaat het verder met borstvoeding?
• Wanneer start je kindje met vaste voeding?
• Hoe kan je borstvoeding en werken combineren?
• Hoe gaat het met de verdere familieplanning, heb je graag informatie over anticonceptie?
• Heb je het soms moeilijk als ouders en wil je er met iemand over praten?
• Wil je terug zwanger worden, maar eerst nog eens praten over de vorige bevalling?
• …
Je kan ook op donderdagmiddag om de twee weken terecht in de moedergroep.
Op regelmatige basis worden er workshops gegeven over babymassage, dragen van je baby en herbruikbare luiers. Info zie agenda.