Niet altijd loopt een zwangerschap zoals we het wensen. Ook hierbij kunnen de vroedvrouwen de nodige ondersteuning geven. Wanneer je ongerust ben kan je ze altijd bereiken.
De verschijnselen van een miskraam kunnen zijn bloedverlies, menstruatieachtig krampende buikpijn en het verdwijnen van zwangerschapsverschijnselen.
Als je bloedverlies hebt, hoeft dit niet te betekenen dat je ook inderdaad een miskraam krijgt. Bloedverlies aan het begin van de zwangerschap kan ook veel andere onschuldige oorzaken hebben.
De oorzaak van een miskraam is bijna altijd een aanlegstoornis. Het vruchtje is niet in orde en de natuur vindt als het ware een logische oplossing: het groeit niet verder en wordt afgestoten. Lichamelijke inspanning, vrijen of sporten kunnen niet de oorzaak zijn van een miskraam.
Een miskraam wordt door elke vrouw en koppel op een andere manier ervaren. Sommigen gaan er gemakkelijker mee om, anderen hebben het heel lastig. De omgeving is meestal wel even meelevend, maar daarna wordt een miskraam snel vergeten. Dikwijls is er nog behoefte om te praten, te verwerken en te kijken naar de toekomst. Wat is de impact op een volgende zwangerschap, hoe ga je om met de ongerustheid. Ook met deze vragen kan je bij ons terecht.