Zwanger

En dan ben je zwanger!
Een massa vragen en informatie komt op je af. Welke keuzes kan je maken, welke begeleiding is voor jullie op maat gemaakt? Hoe pak je zwangerschap kwaaltjes aan? Welke onderzoeken zijn nuttig, echt nodig of overbodig? Waar kan je bevallen? Hoeveel kost een begeleiding bij een vroedvrouw?

Consultaties bij een vroedvrouw 

Hieronder wordt beschreven wat een consultatie bij onze vroedvrouwen voor je kan betekenen tijdens de zwangerschap. Voor elke consultatie maken we een uur vrij voor jullie. We vinden het fijn als ook de partner erbij is. Die wordt zeker betrokken in de zorg en de informatie die uitgewisseld wordt. Van de consultaties krijg je een getuigschrift waarmee je terugbetaling krijgt bij het ziekenfonds.

Wij werken met een vroedvrouwenteam: Lieve, Jo, Katrien en Ann. Het is de bedoeling dat je hen allemaal leert kennen tijdens de zwangerschap. Zo heb je steeds in de periode van de bevalling mensen rondom je die je al kent, met wie je dingen besproken en afgesproken hebt, met wie een vertrouwensband opgebouwd is. Buiten de consultaties kan je de vroedvrouwen ook ontmoeten tijdens de prenatale cursussen , de borstvoedingsavonden, de haptonomische begeleiding, de moedergroep of tijdens de andere activiteiten van het GIC. 

Vóór je zwangerschap kan je een vroedvrouw contacteren voor een preconceptieraadpleging  en Natuurlijke Familieplanning – Sensiplan.

Reeds van het eerste vermoeden dat je zwanger bent kan je terecht bij onze vroedvrouwen. Je kan bij ons een gratis zwangerschapstest doen en een eerste bloedonderzoek bevestigt je zwangerschap en controleert of je bloed in een goede conditie is, of je antistoffen hebt voor rubella en toxoplasmose.

Tijdens een eerste consultatie wordt er een dossier opgemaakt en is er ruimte voor al je vragen. Er wordt gesproken over prenatale diagnose: dat zijn de testen die je bij een gynaecoloog kan laten doen op 11-12 weken zwangerschap waarbij een echo en een bloedonderzoek kan gedaan worden . Het belang van het onderzoek wordt uitgelegd en er wordt samen met jullie besproken welke keuzes je hierin kan maken en wat die testen voor jullie kunnen betekenen. We bespreken je gezondheidstoestand en geven advies om je zwangerschap vanuit een gezonde levenswijze door brengen. Zwangerschap kwaaltjes zijn niet altijd even leuk en meestal weten we een manier om ze te verzachten of zelf weg te krijgen. Je krijgt een goede uitleg over de begeleiding die je kan krijgen tijdens je zwangerschap, rondom de geboorte en in de eerste weken na de geboorte van je kindje. We leren je te leven met je zwangerschap, rekening te houden met je veranderende lichaam. Hiervoor kan je ook veel informatie krijgen tijdens de prenatale cursus, die je kan volgen samen met een vijftal andere koppels.

Een tweede consultatie is rond 12 weken zwangerschap. Wanneer je rond die tijd de echo wil laten maken bij de gynaecoloog kan de consultatie verschoven worden naar 16 weken. Op 12 weken kunnen we samen naar het hartje van je kindje luisteren. Je kan vertellen hoe de voorbije weken verlopen zijn. We luisteren naar jullie vragen, geven advies over een gezonde levenswijze en bespreken wat er allemaal in je buik gebeurt tijdens de volgende vier weken. We geven uitleg over de mogelijkheden van kraamzorg om jullie gezinnetje te ondersteunen na de geboorte. We leren je om te voelen hoe je baarmoeder groeit. Ook je bloeddruk wordt telkens gecontroleerd.

Op 16 weken is de derde consultatie. Je baarmoeder is al duidelijk gegroeid en de welving is goed zichtbaar. Ook hier is weer ruimte voor een goed gesprek en krijg je informatie over borstvoeding. Telkens luisteren we naar het hartje van je kindje. We formuleren samen de vragen die je wil stellen aan de gynaecoloog wanneer je gaat voor de volgende echo. Wanneer het niet je eerste kindje is, praten we over het omgaan van de andere kinderen met de zwangerschap en de geboorte van een volgend kindje in jullie gezin. Andere kinderen zijn trouwens altijd welkom tijdens de consultatie. We hebben in de ruimtes telkens een speelhoek en de kinderen worden betrokken in het gesprek en alle handelingen. Ook hun beleving is belangrijk. We spreken over praktische zaken rondom de geboorte, zoals de opvang van andere kinderen, hoe zorg je dat je de nodige rust krijgt, de erkenning van de het kindje, papieren rompslomp, werken en zwangerschap… Je krijgt informatie over de mogelijkheid om te kiezen voor een haptonomische zwangerschapsbegeleiding bij collega Jo Deben.

Op 20-22 weken kan je een uitgebreide echo laten maken bij een gynaecoloog. Tijdens deze echo wordt het kindje zorgvuldig bekeken om te kijken of alles erop en eraan zit en goed functioneert. Wanneer je graag wil kan je rond die tijd ook een afspraak maken met de vroedvrouw, maar je mag deze consultatie ook plaatsen 4 weken na het bezoek bij de gynaecoloog.

Het volgende bezoek aan de vroedvrouw is dan rond 26 weken.Je bloeddruk en de hartslag van het kindje worden gecontroleerd en we voelen weer samen naar je baarmoeder: hoe voelt het kindje zich daarbinnen? Groeit het goed? Wat vertellen zijn bewegingen je? Er wordt weer een bloedcontrole gedaan en gezond voeding- en leefadvies gegeven. Moeilijke momenten worden besproken, voor problemen een oplossing gezocht. De geboorte wordt besproken en de keuzes die je daarbij kan maken: het volgen van je arbeid thuis, bevallen in het ziekenhuis met je eigen vroedvrouw, thuis bevallen, het comfort van water om je te helpen tijdens arbeid en geboorte, poliklinisch bevallen, zorg na de geboorte, begeleiding van borstvoeding, extra begeleiding wanneer het allemaal niet op wieltjes loopt…. Er wordt uitleg gegeven over zin of onzin van extra onderzoeken die soms routinematig worden gedaan, zoals een suikertest, extra echo’s, vaginale onderzoeken, GBS test….

Rond 30 weken is er weer een ontmoeting met de vroedvrouw. Stilaan wordt de geboorte meer en meer een realiteit. Wat moet je allemaal klaarmaken, hoe bereid je je kindje een warm welkom?
Ook hier weer controle van je gezondheid en die van het kindje. De laatste echo wordt besproken die je kan laten maken tegen 34 weken.

Rond 34 weken doen we dan een thuisbezoek. Naast de normale controles kunnen we weer praten over de keuzes die je maakt rondom de geboorte. Wanneer je thuis wil bevallen, wandelen we samen even rond om te zien welke mogelijkheden je huis allemaal biedt en waar je rustig kan bevallen. We overlopen even hoe een arbeid zich aankondigt, wanneer het de moment is om de vroedvrouw te bellen, wanneer we ongeveer naar het ziekenhuis gaan als je daar wil gaan bevallen.

Vanaf 37 weken is er elke week een bezoek aan de vroedvrouw. De laatste vragen worden beantwoord. Realistische informatie voorkomt ongeduld en maakt de laatste weken ook nog comfortabel. Vroedvrouwen weten veel middeltjes om je het leven aangenaam te maken.
Elke ontmoeting heeft nog zijn eigen verrassingen en ontdekkingen. Je leert vertrouwen op je lichaam en je leert begrijpen wat het je te vertellen heeft.

Indien gewenst kan nu de GBS test gedaan worden

Tijdens heel de zwangerschap is ook de partner heel belangrijk. Je beleeft je zwangerschap als koppel en je partner krijgt van ons heel wat handigheidjes te horen die jullie kunnen helpen om samen te genieten van het kindje dat in je buik groeit. Jullie worden voorbereid om de geboorte samen te beleven, zoveel mogelijk op eigen kracht, binnen de mogelijkheden die jullie als koppel hebben.

Vanaf 41 weken wordt je extra begeleid om tot een spontane geboorte te komen tegen dat je de 42 weken hebt bereikt. Je lichaam wordt aangemoedigd om tot activiteit te komen met een voetmassage, je krijgt info over het gebruik van aromatherapie en een gezonde levenswijze. We geven je info over hoe homeopathie, accupunctuur of een shiatsu massage je kan helpen om tot een spontane arbeid te komen.

Een extra controle wordt voorzien en je wordt doorverwezen voor een echo en overleg met een gynaecoloog voor het geval je toch medisch moet ingeleid worden.

Wij wensen jullie een mooie reis doorheen de zwangerschap en de geboorte van jullie kindje!

 

Reacties zijn gesloten.