Jo Deben

picwiezijnwijsub02Vroedvrouw Jo is de man van Chris en vader van Toon, Sander en Kaat. In 1980 begon hij zijn loopbaan in het bevallingskwartier van de Universitaire Ziekenhuizen van Leuven. Gefascineerd door de oerkracht van moeders, de liefde van vaders en de levenswil van baby’s begeleidt hij er ’s nachts wel tweehonderd echtparen per jaar bij de geboorte van hun kind. Dit kan variëren van heel normale en natuurlijke bevallingen tot de meest hightech situaties met keizersneden bij hoogrisico zwangeren en vroeggeboortes, geheel trouw aan ons vroedvrouwenmotto: natuur als het kan, techniek als het moet.

Sinds 2000 is hij ook zelfstandige vroedvrouw in bijberoep. Hij specialiseerde met een vierjarige opleiding haptonomie. In het kader hiervan deed hij al in 2004 op het Geboorte- Informatiecentrum de haptonomische zwangerschapsbegeleidingen. Deze begeleiding is erop gericht de relatie tussen het kind en zijn beide ouders zowel voor als na de geboorte veilig te ontwikkelen en te verdiepen door een luisterend, voelend en tastend omgaan met elkaar. Zo kan er al voor de geboorte een affectieve band tussen hen ontstaan, die heel helpend kan zijn bij de bevalling. Omdat het jonge gezin geleerd heeft naar elkaar te luisteren en elkaar aan te voelen, zal er na de geboorte met betrekking tot dragen, voeden, zitten, staan, huilen, darmkrampjes enz. steeds een afstemmingsproces gezocht worden naar hoe het kind de eigen mogelijkheden kan ontdekken en ontwikkelen. Heel natuurlijk versterkte desamenwerking met Lieve en Ann. Vanaf 2005 werkt hij ook volwaardig als vroedvrouw binnen het Geboorte-informatiecentrum. Naast de haptonomiesessies houdt hij ook spreekuur, geeft hij cursus, doet hij nazorg en begeleidt hij thuisbevallingen.

Voor mensen uit de Limburgse Kempen kan hij ook spreekuur houden in de praktijkruimte bij hem thuis in Beringen- Mijn, Koolmijnlaan 186. Lees twee artikels over haptonomie uit ons tijdschrijft: “Haptowat” en “Op haptonomie bij Jo

Reacties zijn gesloten.